<  ˆ  >

De filmgedichten Reflectie, Vuur, Polder en Strand , onderdeel van Bewogen, zijn in première gegaan International Film Festival Rotterdam 2005.

De vijf filmgedichten

Groei (gedicht Wim Emmerik) gaat over de overeenkomsten tussen de ontwikkeling van mens en natuur. Er is gebruikgemaakt van een gestileerde belichting die de inhoud van het gedicht versterkt. Verschillende camerastandpunten bij ‘Groei’ geven de ruimtelijkheid van gebarentaal en de betekenisgevende kracht van de mimiek een bijzondere lading. De montage geeft het filmgedicht een eigen ritme. (5,5 minuten)

Reflectie (gedicht Wim Emmerik) geeft door de enscenering met spiegels een beeldende introspectie van de dichter in dit liefdesfilmgedicht. (4,5 minuten)

Vuur (gedicht Giselle Meyer) een gedicht over vergankelijkheid, is opgenomen van achter een matglazen plaat en levert een sprookjesachtig schouwspel. (6 minuten)

Polder (gedicht Wim Emmerik) is opgenomen in Flevoland. Hier benadrukken opname- en montagetechnieken de liefde voor de weidsheid en belijning van het polderlandschap die de dichter bezingt. (4,5 minuten)

Strand (gedicht Giselle Meyer) een gedicht waarin 'identiteit' centraal staat, is als het ware een dans van dichteres en camera. Het is in één shot opgenomen. (6 minuten)

Literaire vertaling: Van ieder gedicht is een literaire vertaling gemaakt door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes, de Engelse vertaling is van Gene Moore. Deze teksten gaan vooraf aan de filmgedichten.

Fototentoonstelling: Fotograaf Lex van Rossen maakte foto’s van dit project. Zijn gestileerde beelden geven op een eigen manier vorm aan de uitdrukkingskracht van gebarentaal. Op de Engelstalige versie van bewogen - motioning - zijn foto's te zien van Lex van Rossum.Het boek/DVD BEWOGEN, filmgedichten in gebarentaal is te verkrijgen bij de de boekhandel (uitgeverij Rubinstein, ISBN 90 5444 896 2).

Een productie van Stichting Geelprodukt, financieel mogelijk gemaakt door:

NEDERLANDS FONDS VOOR DE FILM
VSBfonds
STICHTING VRIENDEN VAN EFFATHA
KONINKLIJKE EFFATHA GUYOT GROEP
DIENST MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELING GEMEENTE AMSTERDAM
FONDS VOOR DE LETTEREN
NEDERLANDS LITERAIR PRODUCTIE- EN VERTALINGENFONDS


Radioprogramma Kunststof over Bewogen:
'Mooie gedichten.... . Die filmpjes (op DVD) zijn prachtig. '